Zero waste w kuchni i zasada 5R - zachęcamy młodzież do gotowania i niemarnowania
fot. nadesłane
Podejście do życia w stylu „zero waste” staje się coraz bardziej istotne. Pomaga przede wszystkim zmniejszyć ilość odpadów i opakowań, chroniąc jednocześnie środowisko. Jego zastosowanie jest też ważne w kuchni, przy przygotowywaniu posiłków. Dlatego pod hasłem „Good taste. Zero waste” (ang. Dobry smak. Zero odpadów) Akademia Lubella zachęca młodzież do wykazania się kreatywnością i dbałością o planetę. Dla nauczycieli klas VI-VIII, chcących włączyć się w tegoroczny program edukacyjny Akademii, przygotowano scenariusz lekcji oparty na zasadzie „zero waste” w kuchni oraz na coraz powszechniejszych już zasadach 5R.
Zero waste w trosce o zrównoważony styl życia i o planetę
Już kolejny rok z rzędu zapobieganie marnowaniu żywności jest ważnym tematem programu edukacyjnego Akademii Lubella. Na tegorocznych zajęciach pod hasłem „Good taste. Zero waste” młodzież uczy się komponowania zbilansowanych posiłków i odkrywa wartość płynącą z ich wspólnego spożywania. Ważnym elementem programu jest kuchnia zero waste i kształtowanie młodego „świadomego konsumenta”, który zna różnicę między „datą przydatności do spożycia”, a „datą minimalnej trwałości”, wie jak właściwie przechowywać produkty i racjonalnie planować zakupy na swoje potrzeby. Uczenie młodych ludzi właściwych postaw konsumenckich jest niezwykle ważne, gdyż okazuje się, że aż 60% całej marnowanej w Polsce żywności pochodzi z naszych domowych śmietników.Przepis na obiad „zero waste”
Cenną kompetencją dla młodzieży jest też gotowanie z resztek dostępnych w lodówce. Pomaga ono dbać o zalecaną różnorodność w diecie i uruchamia ukryte pokłady kreatywności drzemiące w każdym z nas.Oto jeden z przepisów na obiad „zero waste”.
Spaghetti z sosem z pieczonych warzyw
Składniki na 2 porcje:
✔ 250 g makaronu Lubella Spaghetti
✔ 300 g pomidorków koktajlowych
✔ 1 czerwona papryka
✔ 1 nieduża marchewka
✔ 1 czerwona cebula
✔ 4-5 ząbków czosnku
✔ 2-3 łyżki oliwy
✔ 100 ml śmietanki 12%
✔ sól i świeżo zmielony pieprz
W naczyniu żaroodpornym umieść pomidorki koktajlowe, pokrojoną na większe kawałki paprykę, marchewkę, cebulę i dorzuć obrane ząbki czosnku. Całość dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą, a następnie wymieszaj. Warzywa piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Upieczone warzywa polej śmietanką i całość zblenduj na gładki sos. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj, udekoruj listkami bazylii i posyp tartym parmezanem. Smacznego!
Wiele innych materiałów jest dostępnych na stronie Akademii Lubella.
Zasada 5R i ich rola w ograniczaniu odpadów
Odpady, w tym marnowanie jedzenia, to bez wątpienia problem cywilizacyjny, który wymaga zdecydowanych działań. Z pomocą przychodzi zasada 5R. Oto kilka przykładów, które pomogą stosować te idee każdego dnia:1) REFUSE – ODMAWIAJ – podczas zakupów odmawiaj pakowania produktów w plastikowe reklamówki (miej własną torbę wielorazowego użytku);
2) REDUCE – OGRANICZAJ – jeśli czegoś nie potrzebujesz, to tego nie kupuj; dużym ułatwieniem jest też przygotowywanie listy potrzebnych produktów przed pójściem na zakupy;
3) REUSE – UŻYJ PONOWNIE – promujemy zasadę powtórnego użycia danego produktu lub jego opakowania, ale także naprawę, przeróbkę, znalezienie nowego zastosowania, a w ostateczności sprzedaż lub nieodpłatne oddanie;
4) RECYCLE – SEGREGUJ (umożliwiaj recykling) – jeśli nie możemy dać swojej rzeczy drugiego życia, zadbajmy o to, żeby trafiła do recyklingu; kluczem jest tu właściwa segregacja odpadów;
5) ROT – KOMPOSTUJ – nie wszyscy mają możliwość, by odpady bio przekształcać w kompost i wykorzystywać jako cenny nawóz na przykład w przydomowym ogródku; każdy z nas może za to oddzielnie segregować odpady bio i umieszczać je w odpowiednim kontenerze.
Każdy może stosować zasady 5R po swojemu. Warto zacząć stopniowo i w takim zakresie, jaki nam odpowiada.
Akademia Lubella
Jednym z przesłań scenariusza lekcji nt. zero waste, przygotowanego przez Akademię Lubella, jest to, że każdy odpad mniej w koszu na śmieci przyczynia się do oszczędności w domowym budżecie i daje kolejnym pokoleniom szansę na czystsze środowisko naturalne. Do tej pory w programie Akademii Lubella, który od 9 lat edukuje młodzież na temat gotowania, odżywiania i zasad zero waste, wzięło udział ponad 1,2 mln dzieci w całej Polsce.Akademia Lubella to ogólnopolski program edukacyjny organizowany przez markę Lubella, należącą do Grupy Maspex, który promuje zdrowy styl życia wśród młodzieży. Akcja społeczna jest kontynuacją projektu Akademia Uwielbiam. Do tej pory w programie wzięło udział już ponad 1,2 mln dzieci. Najnowsza edycja potrwa do 21 czerwca 2024 r.
Więcej informacji na www.akademialubella.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE